torstai 17. joulukuuta 2015

Mikä sormiruokailu ja mistä tietoa?



Mainitsin jo edellisen kirjoituksen yhteydessä sormiruokailun. Mistä siis on kyse? Kun yleisessä keskustelussa puhutaan sormiruokailusta, tarkoitetaan usein jompaa kumpaa kahdesta tavasta ymmärtää asia. Toinen liittyy sen kummempia miettimättä sanalla sanoen sormin syömiseen ja toinen englanninkieliseen termiin baby-led weaning eli BLW.

Tällä hetkellä neuvolassa kaiketi virallisesti suositellaan, että aluksi vauvalle tarjotaan äidinmaidon (tai korvikkeen) lisäksi kiinteitä ruokia soseiden muodossa 4-6kk iästä alkaen. Soseista siirrytään hiljalleen karkeampiin ruokiin ja noin 8-10kk iässä voidaan alkaa tarjoamaan ruokaa niin, että vauva voi itse syödä sitä sormin - eli sormiruokailuun soveltuvina paloina.

Kun puhumme sormiruokailusta tässä blogissa, viittaamme oikeastaan jälkimmäiseen, eli englanninkieliseen termiin baby-led weaning. Termin suora suomennos olisi ennemminkin vauvantahtinen vieroitus, mutta ehkä vauvantahtinen sormiruokailu avaa käsitettä parhaiten. Tällöin soseiden syöttäminen jätetään väliin ja siirrytään suoraan imetyksestä vauvantahtiseen sormiruokailuun. Metodi ei sinänsä ole uusi, mutta uutta on se, että vanhemmat pidättäytyvät tietoisesti vauvan syöttämisestä ja antavat vauvan tutustua tarjolle asetettuihin ruokiin omassa tahdissaan.

Tärkeintä on, että vuoden ikään asti äidinmaito (tai korvike) on vauvan pääasiallista ruokaa ja kiinteisiin ruokiin, perheen yhteiseen ruokailuun ja siihen liittyviin askareisiin tutustutaan rauhassa vauvan yksilölliseen tahtiin. Tämä pointti koukutti minut!

Vauvan kiinteiden aloittamiseen liittyvään tietoon kannattaa alkaa tutustumaan hyvissä ajoin. Meillä oli hyvin varhaisesta vaiheesta tavoitteena 6 kuukauden täysimetys ja siitä siirtyminen sormiruokailuun. Keskustelimme asiasta toki neuvolassakin, josta saimme hommalle täyden tuen. Pääsääntönä onkin, että mikäli vauva on kasvanut normaalisti eikä mitään muutakaan lääketieteellistä syytä ole, voi imetyksestä siirtyä suoraan sormiruokailuun.

BLW -metodin on kehittänyt englantilainen sairaanhoitaja, nykyään Unicef UK:n Baby Friendly Iniative -ohjelman johtaja Gil Rapley. Hän onkin, yhdessä Tracy Murkettin kanssa, julkaissut sormiruokailun tämänhetkisen perusteoksen Omin sormin suuhun (engl. Baby-led Weaning: Helping Your Baby To Love Good Food). Suomenkielinen painos on aika kiven alla ja kirjastoissakin varauksia tuntuu riittävän, mutta minä hankin omani englanninkielisenä Kindle-versiona iPadille. Helppoa kuin heinänteko ;) Metodia esitellään myös verkossa Rapley Weaning -sivustolla.

Suosittelen kirjaan tututstumista.Vaikka moni asia lukiessa vaikuttaa täysin maalaisjärjellä oivallettavaksi, antaa se varmuutta sormiruokailun aloittamiseen ja valmistaa tiettyihin asioihin, kuten SOTKUUN. Sillä sotkuahan tulee. Mutta ei se mitään, kun siihen on osannut varautua. Itse olen sellainen tyyppi, että haluan ahmia mahdollisimman paljon tietoa asioista ennen varsinaista toteutusta.

Ennen kirjaan sijoittamista voi kuitenkin tutustua Bebesinfon kattavaan tietopakettiin sormiruokailun hyödyistä ja aloittamisesta. Muutamalle sivulle on kerätty Rapleyn teoksen peruspointit niin vauvan valmiusmerkkien kuin turvallisuudenkin osalta.






Ainakin omalla kohdallani olin onnellinen myös siitä, että saatoin lukea etukäteen ihmisten omia kokemuksia sormiruokailusta. Siksi kannattaa katsastaa vaikkapa aiheeseen liittyvät Facebookin ryhmät - niissä voi vertailla kokemuksia muiden vanhempien kanssa, jakaa hyviksi todettuja reseptejä ja vaikka hehkuttaa oman vauvan taitavuutta. Luin myös alusta loppuun blogin Ella ja essu, jossa sormiruokaillaan soseiden lomassa suomalaisia neuvolasuosituksia kunnioittaen. Vaikka meillä mennäänkin 100% sormiruokaillen, löytyy blogista kivoja kokemuksia ja reseptejä. Blogin pitäjä julkaisi aiheesta myös kirjan Minä syön itse, mutta siihen en ole tutustunut.

Minäkin keskustelen aiheesta toki mielelläni, sillä olen siitä aika innoissani! Laittakaa kommenttia myös kirjoitusaiheista - mikä sinua sormiruokailussa askarruttaa? En väitä olevani aiheen asiantuntija, mutta voimme yhdessä etsiä lisää tietoa ja jakaa sitä keskenämme :)

Seuraavina viikkoina ajattelin kirjoittaa mm. sormiruokailun hyödyistä ja meidän perheen sormiruokailusta, sen edistymisestä, vauvan kuukausittain vaihtuvista suosikkiruuista ja sormiruokailuun liittyvistä peloista. 

(Minua kiinnostaa kovasti myös aiheeseen liittyvä tutkimustieto, joten laittakaa artikkelilinkkejäkin jakoon!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti